Johannes

Johannes

Johannes Virolainen taipuu Arto Myllärisen käsissä.

Hämeenlinna on saanut tänä keväänä asukkaakseen uuden, vilkkaan kulttuuripersoonan, ohjaaja Arto Myllärisen.

Tällä hetkellä mies on tapetilla Johannes Virolaisen (1914-2000) elämästä kertovan näytelmän ohjaajana. Teatteri Viinipuun Johannes-näytelmä saa ensi-iltansa Helsingin Aleksanterin teatterissa 16. kesäkuuta ja on herättänyt jo etukäteen laajaa kiinnostusta niin mediassa kuin poliitikoissa.

Eikä ihme, sillä toisena käsikirjoittajana on Virolaisen ystävä, puoluetoveri ja kansanedustajakollega Keskustasta, valtiotieteen tohtori Tytti Isohookana-Asunmaa, joka muistetaan myös kulttuuriministerinä. Toinen käsikirjoittaja on kirjailija Kirsti Manninen, joka tutustui Virolaiseen jo pikkutyttönä seuratessaan isäänsä vaalikierroksille.

-Tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta Virolaisen kuolemasta, joten näytelmä tuntui hyvältä tehdä tässä kohtaa. Kuolemasta on riittävän kauan, mutta se on silti riittävän lähellä, jotta aikalaiset muistavat hänet.

Johannes-näytelmä keskittyy Arto Myllärisen mukaan enemmän Virolaisen yksityiselämään kuin poliittiseen elämään.

Löytyyhän arvostetun valtiomiehen taustalta siihen aikaan muheva avioero Kaarina-vaimosta (1916-2005) ja uusi avioliitto 67-vuotiaana elämänsä rakkauden, Kyllikin (1924-2009) kanssa.

Tapio Liinoja oli Myllärisen mukaan Johannes Virolaisen rooliin ”loistava löytö”.

-Tapsan kautta roolista tulee hyvin tuore ja kulumaton. Näytelmässä ei esiinny vitsinikkari Johannes Virolainen, vaan mies Johannes Virolainen.

Kaarinaa näyttelee Tiia Louste ja Kyllikkiä Maarit Peltomaa. Virolaisen äitinä nähdään Riitta Elstelä.

Näytelmää esitetään Helsingissä kesäkuun 26:nteen päivään asti, jonka jälkeen se lähtee maakuntakierrokselle. Siellä Arto Myllärinenkin nähdään lavalla ainakin poliitikko Veikko Vennamona (1913-1997). (HäSa)

STT

Lisää aiheesta Hämeen Sanomien kulttuurisivulta.

Yhteystiedot

Maarit Peltomaa Consulting
Puhelin: ‭050 528 2938‬
Y-Tunnus: 1701863-7

Yhteydenotto

3 + 4 =