Aikaisempia projekteja

Valmistuin Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi 1989. Olen sen jälkeen näytellyt monessa ammattiteattereissa (Kajaanin kt, Lahden kt, Tampereen Työväen teatteri, Turun kt, Lappeenrannan kt, Teatteri Imatra, Hämeenlinnan kt) teatteriryhmissä, radiossa, televisiossa ja elokuvissa. Ravintolateatteriesityksiä olen sekä näytellyt että kirjoittanut. Olen toiminut myös opetustehtävissä mm. Lahden musiikkiteatteri- linjalla sekä Tampereen ilmaisutaidon lukiossa.

Olen näytellyt musikaaleissa, lastennäytelmissä, komedioissa, farsseissa, klassikkonäytelmissä sekä valmistanut suomalaisia kantaesityksiä ensi-iltaan. 

Tärkeimmät ja suurimmat roolini ovat olleet näytelmissä Minä, Olli ja Orvokki (Orvokki), Kevään herääminen (Wendla), Humiseva harju (Emily Bronte, Catherine Earnshaw), Lokki (Nina, Masa), Solveigin laulu (Solveig), Rentun Ruusu (Ruusu), Simpauttaja (Juuli), Onnen maa (Meijerska), Aino – tahdon tämän rakkauden (Aino Kallas), Älä pukeudu päivälliselle (Susette), Niskavuoren naiset (Ruustinna), Avoin liitto- erään avioliiton tarina.

Minut muistetaan elokuvista Kuhmon huumaa, Soutaja, Sano Oli vaan, Siivoton juttu, Poliisin poika, Punainen nauha, Vares- uhkapelimerkki sekä tv- sarjoista Matkalaukkukostaja, Klubi, Kotikatu ja Nollatoleranssi. Minut tunnistetaan myös K- kauppaketjun mainoksen leskirouva Nikkasena.

Maarit Peltomaa Elonet.fi -palvelussa.
Elonet on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu.

Maarit Peltomaa IMBb -palvelussa. 
The Internet Movie Database (lyh. IMDb) on Internetin laajin elokuvatietokanta, joka sisältää tietoa elokuvista, televisiosarjoista, animaatioista, lyhytelokuvista ja videopeleistä.

Tässä joitakin aikaisempia projektejani:

Kainuu Four Seasons Film Festival

Elokuvafestivaali

Olin tapahtumatuottajana Kainuu Four Seasons Film Festivalissa joka järjestettiin Sotkamo-Vuokatissa ja Kuhmossa 21.-24.4.2022. Järjestäjänä toimi Kainuun ammattiopisto ja rahoittajana Elävä Kainuu Leader ry. Festivaalin pääyhteistyökumppanit ovat Vuokatin Aateli, Kainuun Osuuspankki, Kainuun Voima Oy ja Kajave Oy. Festivaali on samalla osa Sotkamon pitäjän 375-vuotisjuhlavuotta. Elokuvateatterit Kino Visio Sotkamossa ja Pajakkakino Kuhmossa ovat keskeiset elokuvien esityspaikat. 

Kainuu Four Seasons Film Festival piti järjestää alun perin huhtikuussa 2020, mutta pandemia siirsi festivaalin järjestämistä. Nyt tämä koko kansan festivaali saa paikkansa kainuulaisessa tapahtumakentässä. Kainuussa kuvattujen elokuvien, tv-sarjojen ja muiden av-tuotantojen tekijätiimit ovat kiitelleet aina Kainuun henkeä, ihmisten vieraanvaraisuutta ja avuliaisuutta sekä yrittäjien ja muiden yhteistyökumppaneiden asennetta parhaaksi mahdolliseksi. Siksi haluamme tarjota kainuulaisille ja Kainuuseen saapuville Kainuun näköisen
elokuvafestivaalin. Jokainen on yhtä tervetullut katsomaan elokuvia, tapaamaan tekijöitä, osallistumaan monenlaisiin tilaisuuksiin sekä kuuntelemaan hyvää musiikkia.

Vain muutaman huijarin tähden

Taivalkosken kesäteatteri 2021

Ohjasin ja dramatisoin Heikki Luoman käsikirjoittaman maalaiskomedian ”Vain muutaman huijarin tähden”. Yle TV 2:lla esitetty, Heikki Luoman käsikirjoittama maalaiskomedia ”Vain muutaman huijarin tähden” on maalaiskomedioiden ensimmäinen osa, jossa esitellään Kuusniemen asukkaat. Uskon, että sarjan suuri suosio perustuu paitsi tunnistettaviin, hiukan yliampuviin kylän hahmoihin, myös hyvään tarinaan ja juonen kuljetukseen. Tarinassa on kaikki herkulliset komedian ainekset. On rikosta, rakkautta, ahneutta, ihmisen heikkoutta ja tietenkin kylille tyypillistä juoruilua. Olenkin harjoituksissa sanonut, että ”tässä kylässä kaikki vaklaa (suom. vakoilee)”, kaikki tietävät toistensa asiat ja uusi uutinen leviää kylässä tulipalon lailla. Heikki Luoma on  kirjoittanut älykkäästi suomalaisen maalaismaiseman ja maalla asuvat ihmiset tarinaksi, joiden mukana on katsojan helppo elää.

Ensi-ilta oli 30.7.2021 klo 19 Herkomäen kesäteatterissa,  Taivalkoskella.

Tulevaisuusteatteri

Olin Tulevaisuusteatterin “Rehtorina” Tamora Oy:ssa 2021.

Olin valmentajana Matkailumuotoilijoille Tamora Oy:ssa 2021.

Lue lisää Tulevaisuusteatteri -lehdestä!

Pokka pitää

Olin Rosen roolissa Ray Clarken kirjoittamassa komediassa Pokka pitää. 

Bomban kesäteatteri: Käpyahon pelastuspalvelu

Ohjasin  ja sovitin Heikki Lundin käsikirjoittaman näytelmän Käpyahon pelastuspalvelu.

“Nurmeksen Bomban kesäteatterissa harjoitellaan parhaillaan Heikki Lundin käsikirjoittamaa näytelmää Käpyahon pelastuspalvelu. Näytelmän ohjaa tänä kesänä tamperelainen näyttelijä ja ohjaaja Maarit Peltomaa, joka on tehnyt muun muassa lukuisia elokuvarooleja. Kadulla hänet tunnistaa myös kauppaketjun mainoksen leskirouva Nikkasena.
– Heikki Lund on osunut näytelmässä koko asian ytimeen. Vanhuuden pitäisi olla elämän täyteistä ja iloista aikaa. Aivan kuin muukin elämä. Yhdenkään vanhuksen ei pitäisi tuntea olevansa välttämätön paha ja kuluerä tälle yhteiskunnalle.
– Vanhuksista on pidettävä hyvää huolta, jokainen meistä vanhenee koko ajan. Itse asiassa minä voisin vallan hyvin lähteä viettämään omaa vanhuuttani esimerkiksi risteilyalukselle, Peltomaa sanoo.
Näytelmän hoitopaikassa työskenteleviltä ja asuvilta ihmisiltä ei historiaa ja persoonaa puutu. Käpyhovin vanhainkodissa luetaan järkyttäviä uutisia yksinäisistä ja yksinjätetyistä vanhuksista. Hallitus leikkaa ja yrittää panostaa kotihoitoon tai ainakin sanoo panostavansa.
Omaishoitajat ovat usein yhtä vanhoja ja sairaita kuin hoidettavat. Vanhukset kärsivät, etenkin varattomat vanhukset. Ihmisoikeudet ovat vaarassa, joten näytelmässä Käpyhovin pelastuspalvelu tarttuu toimeen.
– Äitini sai laajan aivoveren vuodon tammikuussa 2018. Olen seurannut hänen toipumista siitä asti. Käpyhovin pelastuspalvelu osuu yllättävän lähelle omaa henkilökohtaista elämääni. Aihe valitsi minut.
– Olen kuullut ja keskustellut vanhusten hoidosta tämän kevään aikana enemmän kuin koskaan ennen. Olen itse nyt sen ikäinen, että sukupolveni siirtyy hoitamaan lapsista omia vanhempiaan, Maarit Peltomaa kertoo näytelmäharjoitusten kynnyksellä.
Peltoniemi toteaa, että vanhusten elämään mahtuu uskomaton määrä tarinoita, joista voi ammentaa loputtomasti. Ihmisen elämän kaareen mahtuvat kaikki elämän värit. Ilot, surut, menetykset, haaveet, toteutuneet ja toteutumattomat sellaiset.
– Me kohtaamme elämässämme monia upeita ihmisiä, kuulemme ja jaamme ihmiskohtaloita. Me kuljemme rinnakkain aina yhden polun verran jonkun muun ihmisen tarinaa. Juuri teatterissa on valtavan suuri mahdollisuus puhua asioista ja kertoa tarinoita. Teatteri kokoaa ihmiset yhteen tuntemaan ja kokemaan jotain yhdessä. Teatterissa me nauramme ja itkemme yhdessä, Peltomaa summaa ajatuksiaan.
Bomban 40-juhlavuoden kunniaksi näytelmässä puhutaan myös hiukan karjalaa.
– Meillä on mukana mahtava kielen taitaja Leena Kilpeläinen, Peltomaa kertoo.
Katettu kesäteatteri sijaitsee Bomban talon ja kylpylän välissä Pielisen rannalla. Ensi-iltansa näytelmä saa lauantaina 23.6. kello 14.”

Sanomalehti Karjalainen 6.6.2018

Lemmenlatu Dokumenttielokuva

Olin suunnittelutyöryhmässä  toteuttamassa Lemmenlatu dokumentti elokuvaa. Lemmenlatu on osittain dramatisoitu pitkä dokumenttielokuva, joka kertoo Lahden yli satavuotisen historian perustamisvuodesta 1905 tähän päivään. Rinnalla kuljetamme Suomen satavuotisen itsenäisyyden dramaattisimpia hetkiä. Mukana ovat Salpausselällä järjestetyt hiihdon MM-kisat alkaen vuodesta 1926 huipennuksena juhlavuoden 2017 MM-kisat.

Al Dente- avoin liitto- tarina avioliitosta

Sovitin Dario Fon ja Franca Ramen tekstin Avoin liitto,  AL DENTE- tarina avioliitosta, jossa myös näyttelin naispääroolin. 

Al Dente- avoin liitto- tarina avioliitosta, Intohimoinen kuvaus miehestä ja naisesta tunteiden äärirajoilla. Halua, hekumaa, himoa. Vaaraa, valhetta, vapautta. Aviopari Franca Rame & Dario on kirjoittanut jo klassikoksi teatterimaailmaan nousseen mustan komedian, joka elää ja hengittää, naurattaa ja itkettää. Siinä rakastetaan ja vihataan, isketään sanan säilällä ja väistellään iskuja. Näytelmä on elämänmakuinen tarina, jossa kyseenalaistetaan perinteisiä parisuhteen valtarakenteita ja roolimalleja.

Vispilänkauppaa kolmelle

Janne Viitaniemen musiikkinäytelmä hurmaamisesta ja kostosta. Esitys sisältää kolmen ruokalajin illallisen!

Kaksi naista on luotuja tekemään ruokaa. Koska intoa ja himoa riittää, kumpikin onnistuu saamaan keitoksillaan lumottua itselleen miehen. Kaikki maukkaan draaman ja komedian ainekset löytyvät keittiöstä.

Aino ja Carin – Varma valinta

Kiinni ajassa

Päivänpolttavissa kysymyksissä ja hektisesti ajassa kiinni oleva uusi, näytelmä, ”Aino ja Carin- varma valinta” saa maailman kantaesitys-iltansa syyskuussa 2013 Helsingissä. Ensi-ilta oli ravintola Albergassa 25.9 2013.

Käsikirjoitus:  Sari Havas ja Maarit Peltomaa.
Ohjaus: Sari Havas
Rooleissa (roolit vuorottelevat): Sari Havas, Miia Nuutila ja Maarit Peltomaa.

Tarinan lopulla Aino ja Carin keksivät uuden liikeidean. Se on jotain sellaista, jota ihminen ehkä eniten tarvitsee 2000 luvulla, huomattuaan, että onnellisuus ei ehkä ollutkaan nettimaailmassa.

Tarina on tuore kuvaus naisista, miehestä ja työelämän haasteista. Tekstissä on myös on viittauksia Suomeen vuonna 2013.

Johannes

Näyttelin Kyllikki Virolaisen roolin ja tuotin kiertueelle 2013.

 

Käsikirjoitus: Tytti Isohookana-Asunmaa ,Kirsti Manninen
Ohjaaja: Arto Myllärinen

 Rooleissa: Tapio Liinoja, Riitta Elstelä, Tiia Louste

Aino – Tahdon tämän rakkauden

Näyttelin Aino Kallaksen roolin Teatteri Avoimissa Ovissa 2008-2009.

“Kirjailija Aino Kallaksesta kertova näytelmä saa ensi-iltansa helsinkiläisessä Teatteri Avoimissa Ovissa helmikuussa. Virpi Haataisen ohjaama esitys keskittyy ajanjaksoon, jolloin Kallas eli kiihkeää etsikkoaikaa sekä naisena että kirjailijana. Suomalaissyntyinen Aino Kallas (1878-1956) avioitui virolaisen diplomaatin Oskar Kallaksen kanssa, mutta porvarillisen elämänmuodon rikkoi myrskyisä rakkaussuhde Eino Leinoon. 

Aino – tahdon tämän rakkauden -näytelmän ovat käsikirjoittaneet Eriikka Rahikainen, Virpi Haatainen ja Heini Tola. Rooleissa nähdään Maarit Peltomaa, Ella Pyhältö, Jukka Pitkänen ja Juhani Rajalin.

STT”